BallinaRajoni përmes fakteveInvestimet në Pustec, premtimi i pambajtur i homologëve të Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut

Investimet në Pustec, premtimi i pambajtur i homologëve të Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut

Në bashkinë e Pustecit, në juglindje të vendit banojnë pothuaj 6000 banorë, që përbëjnë minoritetin maqedonas. Gjatë takimit të mbajtur në shtator 2019, dy ministrat e brendshëm të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut premtuan investime të rëndësishme që do rrisnin mirëqenien e këtij komuniteti. Por thuajse një vit më pas, kur “Faktoje” bëri një verifikim në Pustec, konstatoi se ky premtim nuk është mbajtur.


Në gusht të 2019-s, ministri i Brendshëm i Shqipërisë Sandër Lleshaj dhe homologu i tij i Maqedonisë së Veriut Oliver Spasovski, zhvilluan një takim në Bashkinë Pustec për bashkëpunimin midis dy vendeve.

Ndër diskutimet e shumta rreth sigurisë dhe bashkëpunimit në pikat kufitare, ministrat premtuan edhe investimet që të dy qeveritë do të bënin në këtë bashki, e cilësuar nga ata si ura që lidh dy shtetet fqinje.

“Kemi diskutuar rreth intensifikimit të përpjekjeve të përbashkëta të të dy Qeverive për ta mbështetur edhe Bashkinë e Pustecit, e cila përfaqëson dhe një bashki ‘urë’ midis Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut. Pikërisht për këtë arsye ne do të angazhohemi seriozisht, edhe si Ministra të Brendshëm, por edhe si qeveri, në mënyrë që në Bashkinë e Pustecit të thellojmë bashkëpunimin, të intensifikojmë investimet në mënyrë që kjo të shndërrohet në një model shumë të mirë ndërkufitar.”- u shpreh gjatë takimit ministri Sandër Lleshaj.

Të njëjtën linjë mbajti edhe ministri i Maqedonisë së Veriut Spasovski ku ndër të tjera tha: “Nuk është vetëm porosi për marrëdhënie të mira ndër-fqinjësore bashkëpunimi, por kjo është një porosi për një zhvillim sa më të mirë ekonomik të rajonit të Prespës, si në Maqedoninë e Veriut, po ashtu edhe në Shqipëri. Kjo do të thotë që qytetarët, të cilët jetojnë në të gjithë rajonin e Prespës dhe në Bashkinë e Pustecit, të kenë kushte sa më të mira jetese. Unë pres që në pak kohë të realizojmë atë që biseduam.”

Çfarë u realizua thuajse një vit pas takimit të dy homologëve në Pustec?

Për të mësuar se çfarë invesimesh janë realizuar në Bashkinë Pustec që nga premtimi i dy ministrave të Brendshëm, në dërguam një kërkesë për informacion. Ky institucion u përgjigj se gjatë 2019-s nuk ka investim, as nga Qeveria e Shqipërisë as nga Qeveria e Maqedonisë së Veriut.

Përgjigje zyrtare nga Bashkia Pustec

Mungesa e investimeve në këtë bashki, u konfirmua edhe nga komunikimi që patëm me banorët e zonës, të cilët u shprehën se Pusteci ka nevojë për disa investime urgjente, siç është ujësjellësi, krijimi i kanaleve vaditëse dhe përmirësimi i infrastrukturs rrugore.

Për sa i përket ujësjellësit, nga informacionet që morëm pranë Bashkisë Pustec, ekziston një projekt që parashikon furnizim me ujë të pijshëm 24 orë, i cili do të gjejë zbatim së shpejti, po pa përcaktur një afat kohor. Ky investim është marrë përsipër të mundësohet nga qeveria shqiptare.

Edhe pse Bashkia Pustec është e rrethuar nga uji, gjatë muajt e verës, furnizimi me ujë është 6-8 orë në ditë.

Rruga është një nga investimet e tjera të rëndësishme në këtë zonë, sipas banorëve dhe vetë përfaqësuesëve të bashkisë. Duke qenë se Pusteci ka vende piktoreske, zhvillimi i turizmit dhe infrastrukturës janë të domosdoshme  për ekonominë familjare të banorëve.

Nga statistikat e bashkisë, çdo vit kjo zonë vizitohet nga rreth 3 mijë turistë.

Bashkia Pustec përfshin 9 Njësi Administrative Liqenas (Pustec), Diellas, Cerjë, Goricë e Madhe, Goricë e Vogël, Lajthizë, Kallmas, Gollomboç, Zaroshkë dhe është e banuar nga pakica maqedonase, që përbën një popullsi prej rreth 6 mijë banorësh.

 

 

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img