BallinaProjekteNxitja e llogaridhënies së zyrtarëve të lartëRindërtimi i ‘vonuar’ i konviktit “Kolin Gjoka” në Lezhë

Rindërtimi i ‘vonuar’ i konviktit “Kolin Gjoka” në Lezhë

Konvikti i shkollës profesionale “Kolin Gjoka” në Lezhë ka hapur dyert për nxënësit dy javë me vonesë këtë vit shkollor. Rindërtimi i godinës nuk përfundoi në kohë, duke lënë dhjetëra nxënës të shkollës profesionale pa një “çati” mbi kokë. Nga verifikimi i Faktoje në Lezhë rezultoi se konvikti është hapur për nxënësit në fund të muajit shtator.

Esmeralda Topi

“E mbani mend konviktin e shkollës profesionale “Kolin Gjoka”? Një godinë e degraduar brenda dhe jashtë që i ngjante një kazerme lufte! Shikojeni godinën e re që po përfundon dhe që do jetë një ndër konviktet më të mira në vend.”– shkruante në një postim në rrjetin social Facebook, Kryetari i Bashkisë Lezhë Pjerin Ndreu në 30 gusht të këtij viti.

Nisur nga rëndësia që ka ky premtim për nxënësit e shkollës së mesme profesionale “Kolin Gjoka” të cilët banojnë larg qytetit të Lezhës, Faktoje vendosi të verfikojë premtimin e kryebashkiakut Pjerin Ndreu.

Ndonëse viti i ri shkollor nisi më 12 shtator, godina e konviktit “Kolin Gjoka” në Lezhë nuk i kishte hapur dyert për nxënësit. Për këtë arsye, më 20 shtator Faktoje iu drejtua me një kërkesë për informacion Bashkisë së Lezhës, lidhur me përfundimin e punimeve në këtë objekt dhe vlerën e investimit të tij.

Më 13 tetor, pas një ankimimi në zyrën e komisionerit për të drejtën e informimit, Bashkia e Lezhës ndër të tjera shkruante:

“Ju informojmë se punimet janë në fazën përfundimtare të kompletimit me orendi dhe pajisje dhe së shpejti do të akomodohen edhe nxënësit.”

Përgjigjja e Bashkisë Lezhë, 13 tetor 2022

 

Pas kësaj, ne shkuam në Lezhë për të verfikuar nga afër nëse kishin përfunduar punimet në godinën e konviktit të shkollës profesionale “Kolin Gjoka”.

Faktoje ishte në Lezhë më 9 nëntor. Nga verfikimi në terren rezultoi se godina e konviktit ishte hapur për nxënësit, dy javë pasi kishte nisur viti i ri akademik.

Shkolla profesionale “Kolin Gjoka”, Lezhë 9 nëntor 2022

“Konvikti është hapur dy javë pasi nisi shkolla. Unë ndenja tek një i afërm që kam në Lezhë, pasi s’mund ta bëja vajtje-ardhje çdo ditë. Jetoj në një fshat që është larg nga këtu dhe transporti pasditeve mungon.” – na thotë një nxënës i shkollës profesionale “Kolin Gjoka” që është banor i konviktit.

“Këtë vit jemi më pak nxënës në konvikt, disa edhe prej këtij fakti. Një nxënës që njoh unë që do regjistrohej në vit të parë nuk u regjistrua pasi nuk kishte ku të rrinte.” – na sqaron një tjetër nxënës i shkollës “Kolin Gjoka”.

Aktualisht në konviktin e shkollës profesionale në Lezhë janë të regjistruar 25 nxënës, por vetëm 18 prej tyre e frekuentojnë rregullisht shkollën.

Godina e konviktit të shkollës profesionale “Kolin Gjoka”, Lezhë 9 nëntor 2022

Godina e konviktit kishte vite në gjendje të degraduar, por dëmtimet e para serioze i pësoi pas tërmetit të 26 nëntorit, për t’u bërë e pabanueshme në janar të 2020 nga një tjetër goditje e fortë tërmeti.

“Edhe pse muret ishin të çara nga tërmeti i 26 nëntorit, ne vazhduam të rrinim aty. Më pas në janar, natën kur ra një tjetër tërmet, ne kemi dalë dhe jemi shpërndarë nëpër shtëpitë e punonjësve të konviktit, apo tek të afërm, pasi godina u dëmtua shumë. Pas disa ditësh, Bashkia gjeti ambiente me qira dhe u zhvendosëm në to.” – rrëfen për Faktoje një nxënës.

Sipas Bashkisë së Lezhës, rindërtimi i godinës ishte pjesë e Programit të Rindërtimit, me një vlerë prej 151.500.000.00 lekësh.

Në vitin 2019-2020 në konviktin e shkollës profesionale “Kolin Gjoka” ishin të regjistruar 52 nxënës. Sot numri i tyre është përgjysmuar.

Nisur nga verifikimi në terren si dhe informacionet që kemi marrë nga Bashkia e Lezhës, premtimin e kryebashkiakut Pjerin Ndreu, do ta kategorizojmë të mbajtur.

“Faktoje”, e mbështetur nga National Endoëment Democracy (NED) po monitoron 10 bashki në vend dhe po verifikon nëse janë mbajtur ose jo, premtimet e dhëna nga kryebashkiakët.

 

Esmeralda Topi
Esmeralda Topi
Redaktore Esmeralda Topi është gazetare pranë qendrës Faktoje prej vitit 2022. Ajo ka punuar si gazetare ekonomie që nga viti 2010, në televizion, shtypin e shkruar dhe atë online. Esmeralda ka përfunduar studimet në Universitetin e Tiranës për “Gazetari”. Në të njëjtin fakultet ajo ka kryer edhe studimet në nivelin “Master Shkencor” për “Marrëdhënie me Publikun”.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img