BallinaPertejNxënësi 3 herë përsëritës i klasës së parë, MASR urdhëron testim të njohurive në shkollat kolektive

Nxënësi 3 herë përsëritës i klasës së parë, MASR urdhëron testim të njohurive në shkollat kolektive

Nxënësit e klasave kolektive do t’i nënshtrohen një testimi për vlerësimin e njohurive në Gjuhën Shqipe dhe Matematikë, më datë 6 dhjetor me urdhër të Ministrisë së Arsimit. Vendimi erdhi një javë pasi Faktoje raportoi se si shkollat apo klasat kolektive po penalizojnë arsimimin e mijëra fëmijëve në gjithë vendin. Rasti më flagrant ishte ai i nxënësit që po përsëriste për të tretin vit klasën e parë, në shkollën kolektive “Hamdi Mansaku” në Zall Dajt.

…………………………………………..

“Zhvillimi i testimit të nxënësve të klasave të bashkuara II-IX të arsimit bazë, më datë 6 dhjetor 2021”- përcaktohet në udhëzimin e Ministrisë së Arsimit dhe Sportit, që mban datën 18 nëntor.

Ndër të tjera në udhëzim përcaktohet se testi fillon në orën 10:00, zgjat për 60 minuta dhe nxënësit do të vlerësohen për njohuritë gjuhësore në leximin e shkrimin e Gjuhës Shqipe, por edhe të njohurive matematikore.

Screenshot nga udhëzimi i MASR

Testimi i nxënësve të klasave kolektive vjen thuajse një javë pasi Faktoje solli në vëmendje problemet e theksuara të mësimdhënies në shkollat kolektive, duke sjellë rastin konkret të një nxënësi 8-vjeçar në shkollën “Hamdi Mansaku” në Zall Dajt, i cili përsëriste për herë të tretë klasën e parë.

Në lidhje me këtë rast dhe fenomenin e klasave kolektive në tërësi, ne iu drejtuam me një kërkesë për informacion Ministrisë së Arsimit dhe Sportit më 8 nëntor. MASR na ktheu një përgjigje më datë 26 nëntor, pas ankimimit të bërë në adresë të Komisionerit Për Të Drejtën e Informimit.

Kërkesa për informacion dërguar MASR më 8 nëntor

Ministria e Arsimit sqaron ndër të tjera për Faktoje se po verifikohet rasti i vogëlushit 8-vjeçar dhe se rasti është deleguar pranë zyrës arsimore Tiranë.

“Përsëritja e vitit shkollor, përkatësisht e klasës së I-III, referuar Urdhërit nr.31, datë 28.01.2020 në nenin 8 parashikon shprehimisht përsëritjen e klasës së parë, të dytë apo të tretë. Procedohet nëpërmjet një kërkese të iniciuar nga personi i cili ushtron përgjegjësinë prindërore.

Kërkesa paraqitet pranë drejtorit të institucionit arsimor parauniversitar për miratim. Në paragrafin e tretë të nenit 8 të këtij urdhëri specifikohet se përsëritja e klasës së I-III bëhet vetëm një herë.

Faktorët, të cilët mund të ndikojnë për përsëritje janë të ndryshëm duke filluar që nga ndikimet e pandemisë, zhvillimi i fëmijës etj. Për rastin në fjalë do ndiqen procedurat e verifikimit, e cila është deleguar pranë zyrës arsimore Tiranë”- theksohet në përgjigjen e MASR.

Shkolla 9-vjeçare “Hamdi Mansaku”, nëntor 2021

Një prej pyetjeve që iu adresua MASR, ishte nëse ky institucion ka ndonjë plan për përmirësimin e cilësisë së mësimdhënies në klasat kolektive.

Ministria e Arsimit ktheu këtë përgjigje:

“Formimi i klasave të bashkuara vjen si pasojë e mosplotësimit të numrit të nxënësve duke ju ofruar mundësi arsimimi për çdo fëmijë, i cili mund të neglizhoj sistemin arsimore si pasojë e largësisë. Klasat kolektive parashikohen në Udhëzimin nr.14 datë 28.07.2021 Për disa shtesa dhe ndryshime në udhëzimin nr.3. Nisur nga nevojat është parë e arsyeshme që për efekt përmirësimi të cilësisë së mësimdhënies të përqendrohen shkollat në një të vetme.

Por, gjatë verifikimit që Faktoje bëri në fillim të nëntorit në Zall-Dajt, prindërit bënë të ditur se në këtë zonë mungonte kopshti dhe arsimi parashkollor. Fëmijët dërgohen direkt në klasën e parë dhe vështirësitë janë të mëdha për nxënësit, prindërit, por edhe mësuesit. Ne pyetën zyrtarisht Ministrinë e Arsimit mbi arsyet pse kjo zonë nuk ka kopsht dhe parashkollor, por MASR thekson se kjo nuk është përgjegjësi direkte e saj.

“Theksojmë se arsimi parashkollor, çerdhet dhe kopshtet nuk janë vetëm kompetencë eksluzive e Ministrisë së Arsimit dhe Sportit, në bazë të Urdhërit nr.7244, datë 14.03.2016 për Riorganizimin e strukturës organizative të Qendrës Ekonomike të Zhvillimit dhe Edukimit të Fëmijëve, institucion në varësi të Bashkisë së Tiranës është pjesë e administrimit vendor, si e tillë hapja e një kopshti publik është në diskrecion të njësisë administrative vendore. Hapja dhe mbyllja klasave dhe grupeve mbështetet në Udhëzimin nr.30 datë 12.09.2018 të MASR” – sqaron Ministria.

Fenomeni i klasave kolektive, që siç pranohet edhe zyrtarisht do zgjasë në kohë, rrezikon mbi 20 mijë nxënës të shpërndarë në 2500 klasa të tilla në të gjithë vendin.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img