Studimi belg për efektin e kancerit turbo nga vaksinat rrëzohet nga komuniteti shkencor

640

Një studim i fundit mbi pasojat e vaksinave kundër Covid-19 po përdoret për të mbështetur teorinë se ato janë shkaktare të tumoreve. Specialistët e sëmundjeve kancerogjene thonë se eksperimenti, të cilit i referohen postimet online, ka të meta të shumta dhe është publikuar nga një revistë jo e besueshme. 

Përdorues të ndryshëm në rrjete sociale po ndajnë zellshëm një studim që “provon” se vaksinat kundër Covid-19 shkaktojnë ‘kancerin turbo’, një term që sugjeron tumore me rritje të shpejtë, i shpikur nga skeptikët e vaksinave.

“Në një studim të ri belg nga Sander Eens et al. ata injektuan 14 minj me 2 vaksina Pfizer COVID-19 mRNA. 2 ditë pas dozës së dytë të Pfizer, (7%)e minjëve vdiqën papritmas, kishin kancer turbo me infiltrim limfomë të shumë organeve: mëlçisë, veshkave, shpretkës, mushkërive dhe zorrëve”, pretendon një Twitter i 7 korrikut 2023 nga një llogari që mban emrin e dokumentarit shumë të debatuar “Vdiq papritur”.

Pretendime të ngjashme mund të gjenden në Instagram dhe Facebook. 

‘SHOKUESE: Studimi i ri vërteton se Pfizer mRNA indukton kancerin turbo.’, shkruan një përdorues i facebook në Shqipëri më 19 gusht, teksa ndan postimin e 7 korrikut nga llogaria e ashtuquajtur “Vdiq papritur”. 

​Verifikimet tregojnë se pretendimet e ngritura në media sociale nuk kanë asnjë bazë shkencore. Instituti Kombëtar i Kancerit në SHBA thotë në faqen e tij të internetit: “Nuk ka asnjë provë që vaksinat Covid-19 shkaktojnë kancer, çojnë në përsëritje ose çojnë në përparimin e sëmundjes”.

Gazeta belge që shpërndahet në mediat sociale (arkivuar këtu) titullohet: “Limfoma limfoblastike me qeliza B pas përforcuesit intravenoz të mRNA BNT162b2 në një mi BALB/c: Një raport rasti” dhe u botua në revistën me akses të hapur Frontiers in Oncology (arkivuar këtu) në maj 2023.

Revista është klasifikuar si “grabitqare” nga disa studiues dhe mund të gjendet në listën e Beal (arkivuar këtu), e cila përfshin botime të publikuara pa verifikimet e nevojshme në këmbim të pagesës.

Eksperimenti kontrolloi nëse vaksina Pfizer shkakton limfomën duke u dhënë 14 minjve dy doza injektimi me mRNA. Dy ditë pas dozës së dytë, njëri nga minjtë “pësoi vdekje spontane” dhe shfaqi limfomë në disa organe.

Tweet-i pretendon: “Miu i kancerit turbo nuk kishte shfaqur asnjë shenjë klinike të sëmundjes përpara vdekjes së papritur“, por kjo nuk është ajo që raportoi gazeta.

“Kur shikojmë rezultatet e tyre të paraqitura në figurën 4, ku ata krahasojnë kurbën e rritjes së kafshëve — një mënyrë për të matur nëse kafshët janë të shëndetshme apo jo — ne shohim se miu që ata injektuan dhe që ka zhvilluar tumore është i ndryshëm nga kafshët e tjera, “tha Mathieu Gabut, një studiues në Qendrën Kërkimore të Kancerit në Lyon (CRCL), më 13 korrik.

“Ajo humb peshë ndërsa të tjerët e shtojnë atë. Por ndryshimi në masën trupore ndodh edhe para dy injeksioneve të para, midis javës 5 dhe 6,” tha ai.

Kjo shihet në grafikun më poshtë — vija e kuqe tregon kurbën e rritjes së miut të vdekur, i cili filloi të humbiste peshë përpara se të vaksinohej. 

Vetë abstrakti i gazetës nuk pretendon se ka vërtetuar se vaksina e ka shkaktuar kancerin. Autorët thonë se studimi i tyre i rastit “shton në raportet e mëparshme klinike mbi zhvillimin e limfomës malinje pas vaksinimit të ri të mRNA Covid-19, megjithëse një demonstrim i shkakësisë së drejtpërdrejtë mbetet i vështirë”.

Ndërsa studimet e rasteve mund të informojnë, Bruno Quesnel (arkivuar këtu) drejtori i kërkimit dhe inovacionit në Institutin Kombëtar të Kancerit në Francë, tha se shkencëtarët fokusohen nëse rezultatet janë vëzhguar në mënyrë të përsëritur.

I pyetur për gazetën belge, Quesnel i tha AFP: “Është e pamundur të përcaktohet lidhja më e vogël shkak-pasojë në një model eksperimental si ky. Për ta bërë këtë, eksperimenti do të duhej të përsëritej duke e kryer atë në disa grupe minjsh. .”

Ai tha se çdo kafshë mund të zhvillojë spontanisht tumore. “Minjtë e vëzhguar në laborator nuk bëjnë përjashtim nga rregulli”.

Pierre Saintigny (arkivuar këtu), një onkolog dhe studiues në qendrën e kancerit Léon Bérard ra dakord, duke treguar dy studime (këtu dhe këtu) rreth tumoreve te minjtë. “Minjtë zhvillojnë spontanisht limfoma… autorët as që e diskutojnë këtë”, tha ai më 13 korrik.

Të meta të tjera në raport u ngritën nga David Gorski, profesor i onkologjisë në Universitetin Shtetëror Wayne në shtetin amerikan të Miçiganit.

Ai vuri në pikëpyetje pse minjve iu dha vaksina përmes një vene bishti, dhe jo në mënyrë intramuskulare siç u jepet njerëzve, dhe zbuloi se doza e administruar te minjtë ishte shumë më e madhe se ajo që marrin njerëzit.

Në një postim në blog (arkivuar këtu) ai tha: “Dizajni ishte aq artificial me dozën e tij intravenoze të një vaksine që nuk synohej të administrohej intravenoz plus përdorimin e një doze kaq masive, saqë, pavarësisht nga rezultatet e studimit, ato nuk do të ishin të zbatueshme për njerëzit.”