Pretendimi: Në zgjedhjet për Parlamentin Evropian votojnë 400 milionë qytetarë

Verdikti: Mungon konteksti

Zgjedhjet për Parlamentin Evropian janë një nga organizimet më të mëdha zgjedhore në botë. Popujt e 27 vendeve që përbëjnë Bashkimin Evropian iu drejtuan nga 6-9 qershori kutive të votimit për të zgjedhur 720 eurodeputetët që do të përfaqësojnë vullnetin e tyre në legjislatorin evropian. Natyrshëm që ky ushtrim në përmasa të mëdha u shoqërua edhe më keqinterpretime nga mediat që raportuan mbi këto zgjedhje.

Një prej këtyre pasaktësive ishte dhe numri total i evropianëve që kishin të drejtë vote. Shifra të ndryshme u raportuan nga media, në pjesën më të madhe në numrin e 373 milionë evropianëve më të drejtë vote (linket këtu, këtu, këtu), disa të tjera e transmetonin në vlerën e 350 milionëve (linket këtu, këtu, dhe të tjera e rrumbullakosën në rreth 400 milionë votues (linket këtu, këtu).

Një diferencë e vogël nuk do të binte në sy, por kapërcimi mes këtyre tre vlerave të ndryshme është me 20-50 milionë banorë.

Për këtë arësye vendosëm të verifikojmë me të dhënat zyrtare të Bashkimit Evropian vlerën e vërtetë të votuesve. Për fat të keq, asnjë prej shifrave të publikuara në mediat shqipare gjatë javës së fundit nuk është e saktë.

Eurostat, zyra zyrtare e statistikave e Bashkimit Evropian, ka publikuar në 6 qershor një artikull të dedikuar për zgjedhjet për Parlamentin Evropian. Bazuar në të dhënat statistikore të 27 vendeve anëtare, Eurostat konfirmon se në këto zgjedhje kanë të drejtën e votës mbi 361 milionë qytetarë, nga të cilët mbi 22 milionë janë votues për herë të parë.

CountryVoters
Germany65,110,000
France50,693,220
Italy47,340,098
Spain38,087,379
Poland32,148,844
Romania18,966,796
Netherlands13,300,000
Portugal10,901,968
Greece9,809,353
Belgium8,537,902
Czechia8,460,857
Sëeden7,950,000
Hungary7,822,316
Austria7,025,784
Bulgaria6,147,079
Finland4,563,118
Denmark4,525,302
Slovakia4,389,600
Croatia3,733,398
Ireland3,370,364
Lithuania2,823,559
Slovenia1,692,767
Latvia1,545,147
Estonia981,138
Cyprus684,893
Luxembourg489,030
Malta370,190
Total361,470,102

Tabela e votuesve evropiane sipas të dhënave zyrtare të Eurostat

Vlerësimet kombëtare tregojnë se numri më i lartë i votuesve me të drejtë vote është në Gjermani (65.1 milionë persona), Francë (50.7 milionë) dhe Itali (47.3 milionë). Shifrat më të ulëta regjistrohen në Maltë (0.4 milionë), Luksemburg (0.5 milionë) dhe Qipro (0.7 milionë).

Pjesëmarrja e votuesve në zgjedhjet e Parlamentit Evropian vlerësohet të jetë rreth 51%, sipas raporteve fillestare, njoftoi legjislatura e Bashkimit Evropian të dielën në mbrëmje. Ky vlerësim fillestar është rritur nga 50.66% në vitin 2019, duke dhënë më shumë shpresë për mobilizimin e qytetarëve në këto zgjedhje.  

Artikulli paraprakPresidenti Biden i ktheu shpinën publikut për të nderuar flamurin amerikan
Artikulli tjetërKjo nuk është foto e një viktime në Gaza, por një kostum Halloween-i
Aimona Vogli
Aimona Vogli është Menaxher Editorial pranë Faktoje.al prej qershorit 2021. Aimona i bashkohet ekipit të Faktoje pas një eksperience 13-vjeçare në media, atë televizive, të shkruar e digjitale, por dhe pas një eksperience 3-vjeçare, si pjesë e shoqërisë civile në sektorin e Komunikimit & PR. Aimona e ka nisur karrierën e saj në 2005 në Gazeta Shqiptare, si gazetare ku ka mbuluar ndër të tjera çështjet sociale. Prej vitit 2010 Aimona ka qenë pjesë e Televizionin Kombëtar Klan, ku ka punuar si gazetare për disa programe televizive dhe më pas redaktore përgjegjëse e programit të pasdites “Rudina” me autorësi të Rudina Magjistarit. Për dy edicione radhazi (2015-2016) Aimona ka mbuluar dhe pozicionin e gazetares dhe përgjegjëse për Marrëdhëniet me Shtypin, për Festovalin Ndërkombëtar Operistik “Marie Kraja”.