Infodemia në kohën e COVID-19

1

Deri në fund të qershorit, Shqipëria shënon numrin më të ulët të vdekjeve në Europë nga COVID-19

Fakt shpjegues: Nëse i referohemi të dhënave zyrtare të Ministrive të Shëndetësisë së vendeve në kontinentin e Europës, rezulton se vendi me më pak vdekje si në numër total dhe në raport me 1 milionë banorë, rezulton të jetë Sllovakia.

2

Qeveria u dha "paga lufte" bizneseve dhe falë saj shpëtuan nga falimentimi

Fakt shpjegues: Qeveria shqiptare shpërndau “pagën e luftës” dhe “paketën e zgjeruar” për bizneset, por kjo pagë nuk ishte vendimtare për fatin e bizneseve. Statistikat tregojnë se gjatë kohës së pandemisë ka një numër të lartë falimentimesh.

3

Më shumë se gjysma e bizneseve te mbyllura gjatë pandemisë janë në kryeqytet

Fakt shpjegues: Gjatë pandemisë në Shqipëri, deri në fund të majit të vitit 2020 u mbyllën rreth 408 biznese, ku 221 ishin në qytetin e Tiranës.

4

Koronavirusi do shuhet në muajt e verës për t’u rikthyer sërish në vjeshtë

Fakt shpjegues: Gjatë muajve të verës rastet me koronavirus janë shtuar, ndërsa askush nuk e di se çfarë do të sjellë vjeshta lidhur me këtë virus.

5

Në kulmin e pandemisë abonentët e kompanive celulare përfituan internet falas

Fakt shpjegues: “Faktoje” pyeti abonentë të kompanive të ndryshme celulare dhe rezultoi se jo të gjithë kanë përfituar internet falas.

6

Zyrtarisht nuk ka vaksinë kundër koronavirusit

Fakt shpjegues: Shumë shtete kanë njoftuar se është krijuar vaksina që të mbron nga koronavirusi, por zyrtarisht nuk ka një kurë që të gjejë zbatim në popullatë.

7

Rakia, hudhra, soda, limoni, qepa, dafina dhe kurat e tjera popullore e shërojnë koronavirusin

Fakt shpjegues: Instituti i Shëndetit Publik por edhe organizma ndërkombëtare shëndetësore kanë deklaruar se deri tani, nuk ekziston një kurë mjekësore dhe aq më pak e përgatitur në kushtet e shtëpisë, që mund të shërojë koronavirusin.

8

Koronavirusi mund të të ndryshojë ngjyrën e lekurës

Fakt shpjegues: Ndryshimi i ngjyrës së lëkurës shpjegohet nga ana mjekësore me mosfunksionimin e mëlçisë, për shkak të ilaçeve që pacientët marrin. Një tjetër shpjegim ka të bëjë me rritjen e nivelit të hekurit në gjak, çka jep një ndryshim të përkohshëm të ngjyrës së lëkurës.

9

Lajmet dezinformuese që përhapin panik ndikojnë në gjendjen psikologjike të njeriut

Fakt shpjegues: Një artikull i BBC bazuar mbi raportime dhe ekspertizë tregon se leximi i vazhdueshëm i lajmeve sensacionale apo që përhapin panik sjell ndikim negativ në shëndetin mendor të njerëzve, veçanërisht atyre që bashkëjetojnë me gjendje të tilla si ankthi dhe çrregulimi obsesiv kompulsiv.

10

Mbajtja e maskës e ul me 70% rrezikun e përhapjes së virusit

Fakt shpjegues: Revista mjekësore “The Lancet” tregoi efektivitet të maskës në masën 70% vetëm në mjediset spitalore dhe nivel më të ulët mbrojtjeje në mjedise të tjera.