BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookTeza e matematikës nuk u publikua para nisjes së provimit të maturës  

Teza e matematikës nuk u publikua para nisjes së provimit të maturës  

Më 13 qershor, maturantët iu nënshtruan provimit të tretë të Maturës Shtetërore, atij të matematikës. Portalet shpërndanë artikuj se teza ishte publikuar 20 minuta para nisjes së provimit, por nga një verifikim i bërë rezulton se testi ka ‘rrjedhur’ pas nisjes së procesit.

Disa portale publikuan më 13 qershor një artikull, ku pretendonin se teza e matematikës ishte bërë publike në rrjetet sociale 20 minuta para nisjes së provimit të maturës shtetërore.

Ndodh sërish! Del teza e matematikës 20 minuta para provimit të maturës (FOTOT)”-shkruan portali Reforma.

Screenshot, artikulli i publikuar nga portali Reforma

Në brendësi të shkrimit theksohet ndër të tjera se “Provimi është publikuar në rrjete sociale nga faqja ‘Studentët Denoncojnë’ për të tretën herë radhazi brenda kësaj mature”. Por si është e vërteta, teza është bërë publike para apo pas nisjes së provimit të matematikës?

“Faktoje” kontaktoi nëpërmjet Instagramit me faqen “Studentët denoncojnë”, për t’i pyetur në lidhje me kohën kur ishte bërë publike teza. Në përgjigjen e tyre, administratorët e faqes sqarojnë se testi ishte publikuar 15 minuta pas nisjes së provimit të matematikës.

Gjithashtu, ne pyetëm edhe përfaqësues nga organizata “Qëndresa Qytetare”, të cilët bënë të ditur se teza kishte mbërritur tek ata, 20 minuta pas nisjes së procesit të testimit për Maturën Shtetërore.

Lajmi për “rrjedhjen” e testit të matematikës u pasqyrua pothuajse në të gjitha mediat online dhe jo vetëm, ku theksohej se teza ishte publikuar 20 minuta pas nisjes së provimit.

Është e rëndësishme të theksohet koha kur është bërë publik testi sepse në rastin e parë, përgjegjësia do të binte mbi grupin e ngushtë që e ka hartuar tezën, gjë që e bën edhe më të rëndë shkelje.

Ndërsa në rastin e një publikimi pas nisjes së provimit, rrethi i personave që mund të kenë fotografuar tezën është shumë më i madh mes mësuesve dhe nxënësve. Në këtë version, dyshimet bien mbi kontrollin që është ushtruar ndaj maturantëve për përdorimin e celularëve dhe pajisjeve të tjera inteligjente gjatë provimit.

Testi i matematikës ishte i treti për maturantët, pas atyre të Anglishtes dhe Gjuhës Shqipe, të cilët po ashtu u shoqëruan me debate për daljen e tezave vetëm disa minuta pas nisjes së procesit. Kjo problematikë u publikua edhe nga Faktoje në një artikull që mban datën 7 qershor.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img