BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookNjë sajesë virale ligji që dënon me burg burrat që harrojnë ditëlindjen e gruas

Një sajesë virale ligji që dënon me burg burrat që harrojnë ditëlindjen e gruas

Në Samoa nuk ka një ligj që dënon burrat, të cilët harrojnë ditëlindjen e gruas së tyre, ashtu siç shkruhet së fundi në disa portale. Artikujt e shpërndarë në media mbi këtë ligj të supozuar nuk janë bazuar në burime të besueshme informacioni.

Lajme të publikuara në portale në vendin tonë pretendojnë se në ishullin e largët të Paqësorit, Samoa, ekziston ligji i çuditshëm që penalizon deri me burgim burrat që harrojnë ditëlindjen e gruas.

Samoa, shteti që burgos burrat që harrojnë ditëlindjen e gruas”- titullohet artikulli i portalit ‘TVA.News’, i publikuar në 16 dhjetor. Madje, më tej në artikullin e portalit ngrihet edhe një pyetje, nëse një ligj i tillë duhet të jetë edhe në Shqipëri.

Artikulli i publikuar nga portali

Burrat në këtë shtet duhet t’i bëjnë gratë të lumtura dhe nuk duhet të harrojnë ditëlindjen e partnereve, pasi nëse e bëjnë dhe gratë denoncojnë në polici, burrat futen në telashe me ligjin. Do të donit që ky ligj të jetë edhe në Shqipëri?-thuhet ndër të tjera në artikullin e portalit.

Por, a ekziston vërtetë një ligj i tillë në Samoa? Faktoje vendosi të bëjë një verifikim, fillimisht duke bërë një kërkim në internet mbi këtë ligj të çuditshëm. Nga kërkimi rezulton se ky lajm qarkullon prej 3 vitesh në disa media të huaja, duke raportuar këtë ligj si një nga shumë ligje të çuditshme që ekzistojnë në vende të ndryshme.  

Rezulton se fillimisht ky shkrim u publikua në faqen gjermane ‘Faktastisch”. Me një audiencë mbi 8 milionë ndjekësish në rrjetet sociale, kjo faqe ka si qëllim shpërndarjen e informacioneve virale.

Por, në lidhje me këtë çështje, e përditshmja me bazë në Samoa, “Samoa Observer” kontaktoi avokaten, Fiona Ey. Kjo e fundit mohoi që të kishte dijeni për një ligj të tillë. Ndër të tjera ajo u shpreh se i ashtuquajturi ligj është një shembull i shkëlqyer se pse nuk duhet të besoni gjithçka që gjendet në internet.

Sipas “Samoa Observer”, një revistë e përmuajshme britanike, e quajtur “Lawyer’s Monthly” publikoi ligjin fiktiv samonian në edicionin e saj të dhjetorit 2019 mbi “Ligjet që ekzistojnë ende”.

“Është një histori e paprovuar dhe një shembull i shkëlqyer se pse nuk duhet të besoni gjithçka që lexoni në internet, edhe nëse është publikuar nga “Lawyer’s Monthly”- tha avokatja.

Verifikimet e “Samoa Observe” nuk gjetën asnjë reference për ekzistencën e një ligji të tillë. Veç kësaj, nga kërkimi në internet, nuk kishte asnjë media të rëndësishme botërore që të raportonte për një ligj të tillë.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img