BallinaFaktometerGjysmë e vërtetëNdikimi i kafes në jetëgjatësisë e fëmijëve, keqinformim

Ndikimi i kafes në jetëgjatësisë e fëmijëve, keqinformim

Kafeja gjatë shtatzanisë nuk ndikon në jetëgjatësinë e fëmijëve. Gjetjet e një studimi mbi konsumin e kafesë gjatë shtatzanisë janë shtrembëruar nga portalet, duke shpërndarë dizinformim.

Jona Plumbi

Ndodh shpesh në artikujt e publikuar në rrjet që titulli dhe brendia e lajmit nuk përputhen me njëri tjetrin. Kjo është shenja më e dukshme e atyre që kërkojnë të marrin sa më shumë klikime, jo përmes informimit të saktë por përmes lajmeve të bujshme dhe disinformimit. Ky është rasti i artikullit të publikuar nga “korrieri.com.al” me titullin që do shqetësonte çdo lexues: “Kujdes! Kafeja gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në jetëgjatësinë e fëmijës tuaj”.

Në fakt, lajmi në brendi të tij citon një studim të publikuar në “JAMA Network Open”, i cili lidh pirjen e kafes nga gratë shtatzëna me gjatësinë e fëmijëve të tyre pas lindjes. Në asnjë moment, artikulli i publikuar nga “korrieri.com.al” nuk përmend jetëgjatësinë e fëmijëve, ashtu si thuhet në titull.

Lajmi tregon për gjetjet e një studimi , publikuar në 1 nëntor të këtij viti, ku matej gjatësia e fëmijëve të nënave që kanë pirë kafe gjatë shtatzanisë dhe atyre të cilat nuk kanë pirë kafe. Në një krahasim të shifrave, rezultoi se fëmijët e nënave që konsumuan kafenë gjatë shtatzanisë ishin më të shkurtër në shtat në vitet e para të jetës. Sigurisht, faktet për gjatësinë nuk kishin asnjë lidhje me jetëgjatësinë apo shëndetin në përgjithësi, ashtu si lajmëron bujshëm titulli i artikullit.

Shpërndarja e lajmeve me tituj alarmues, me qëllim mbledhjen e klikimeve për përfitime personale vijon të jetë praktikë e përhapur në portalet onlinë në vend.

*Lajmi publikohet në kuadër të bashkëpunimit mes Faktoje dhe Facebook për të luftuar dizinformimin

Jona Plumbi
Jona Plumbi
Gazetare me eksperiencë 10-vjeçare në median vizive dhe atë të shkruar. Diplomuar për shkenca politike në nivelin bachelor, ajo kreu studimet e masterit shkencor për Politikat Rajonale të Europës Juglindore në Universitetin e Tiranës, ku ishte pjesë edhe e rrjetit të studentëve ekseletë të UT (NES). Gjatë karrierës së saj Jona ka punuar në fusha të ndryshme të komunikimit publik, si reportere terreni për çështje të aktualitetit politik në televizionin informativ “ABC News”, redaktore e lajmeve në “Euronews Albania” apo si eksperte e komunikimit për zyrtarë të lartë si Presidenti i Dhomës Amerikane të Tregtisë

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img