BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookKamala Harris nuk sugjeroi “reduktimin e popullsisë”

Kamala Harris nuk sugjeroi “reduktimin e popullsisë”

Zëvendëspresidentja amerikane, Kamala Harris bëri një lapsus gjatë fjalimit të saj në Baltimore, kur u shpreh për “reduktimin e popullsisë”. Faktoje sjell argumentet që vërtetojnë se kemi të bëjmë me gabim dhe kjo konfirmohet edhe nga Shtëpia e Bardhë.

Një postim i shpërndarë në Facebook më 15 korrik, pretendon se zëvendëspresidentja amerikane, Kamala Harris ka deklaruar se duhet të reduktohet popullsia në botë.

“Të reduktojmë popullsinë thotë kjo oskaristja (pra i bie edhe fëmijët) me qëllim që fëmijët që mbeten, të thithin ajër më të pastër”-shkruajnë përdorues në Facebook.

Postimi i shpërndarë në rrjetet sociale

Shkak për këtë valë të re akuzash është bërë video e fjalimit të saj, teksa ajo deklaron ndër të tjera: “Nëse investojmë në energji të pastër dhe makina elektrike dhe reduktojmë popullsinë, fëmijët tanë do të thithin ajër të pastër”.

Deklarata e zv/presidentes amerikane nxiti shpejt teori konsiraptive, sipas të cilave elita globale punon pa u lodhur për të reduktuar në mënyrë drastike popullsinë njerëzore në botë në mënyrë që të monitorojë dhe kontrollojë më lehtë njerëzit.

Mirëpo, duket se gjatë fjalës së saj, Kamala Harris ka bërë një gafë dhe kjo konfirmohet edhe nga deklarata zyrtare e Shtëpisë së Bardhë, ku jepet e plotë fjala e zv/presidentes. Zonja Harris ka dashur të thotë ‘ulni ndotjen’ dhe jo ‘zvogëloni popullsinë’. Transkripti i Shtëpisë së Bardhë tregon korrigjimin në kllapa së bashku me fjalën origjinale që tha zv/presidentja, së cilës i është vënë një vizë.

Teksti i publikuar nga Shtëpia e Bardhë

Gazeta konservatore “New York Post” raportoi për gabimin e zëvendëspresidentes, duke e quajtur atë një gafë dhe pranoi korrigjimin e Shtëpisë së Bardhë.

Në lidhje me këtë gabim, një zyrtar i Shtëpisë së Bardhë iu përgjigj kolegëve të verifikimit të fakteve të “Lead Stories” dhe konfirmoi se Harris donte të thoshte “ndotje”.

Kjo deklaratë e zëvendëspresidentes amerikane, Kamala Harris është verifikuar si gafë edhe nga kolegët e tjera të organizatave fakt-verifikuese në botë.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img