Forumi vjetor për Zhvillimin e Medias

‘OSBE nderon me dy çmime Faktoje’

674

Siguria e gazetarëve, legjislacioni për mediat dhe inteligjenca artificiale në punën e mediave në Shqipëri ishin tri çështjet në fokus të forumit për Zhvillimin e Medias, organizuar nga prezenca e OSBE-së në Tiranë. Pjesë e forumit ishte edhe ceremonia e vlerësimit të Faktojes me dy çmime nga OSBE, në kuadër të konkursit për gazetarinë fact-checking 2023. 

Siguria e gazetarëve në Shqipëri, legjislacioni për mediat dhe ndikimi i inteligjencës artificiale në punën e gazetarëve ishin në fokus të diskutimeve gjatë edicionit të nëntë të Forumit për Zhvillimin e Medias, organizuar nga Prezenca e OSBE-së në Tiranë. 

Në fjalën e mbajtur në këtë forum, Ambasadori Bruce Berton, Kryetar i Prezencës së OSBE-së në Shqipëri, e vuri theksin tek liria e medias.  

 “Në përputhje me parimet e OSBE-së, të cilat qeveria është angazhuar që t’i zbatojë si një nga 57 shtetet tona pjesëmarrëse, institucionet publike shqiptare duhet t’i krijojnë medias hapësirën e nevojshme që të funksionojë pa pengesa. Për këtë arsye, i nxisim autoritetet që të kenë parasysh ruajtjen e ekuilibrit dhe të peshojnë me kujdes të drejtën për shpërndarjen e informacionit që është i rëndësishëm për publikun. Faktet duhen lënë gjithmonë të dalin në dritë, madje edhe ato që bëjnë thirrje për mbajtjen e përgjegjësisë apo që zbulojnë abuzime a korrupsion,” tha ai.

Edhe i Ngarkuari me Punë, Ambasadori Luigi Soreca, rikonfirmoi rëndësinë që ka liria e medias në politikën e zgjerimit të BE-së. 

Ai inkurajoi qeverinë shqiptare dhe autoritetet publike që të angazhohen me komunitetin e medias dhe palët e interesuara për të adresuar sfidat e mbetura: përmirësimin e kushteve të punës për gazetarët, kërcënimet ndaj gazetarëve dhe adresimin e çështjeve sistematike të pronësisë së medias.

‘Negociatat e anëtarësimit të Shqipërisë në BE janë një mundësi për të bërë përparim në lirinë e medias në Shqipëri.’, theksoi Soreca. 

Pjesë e forumit ishin edhe Adea Pirdeni, Zv.ministrja e Drejtësisë, Teresa Ribeiro, Përfaqësuesja e OSBE-së për Lirinë e Medias, dhe Giulia Re, Kryetarja e Zyrës së Këshillit të Evropës në Tiranë.

Sesioni i dytë i Forumit iu kushtua inteligjencës artificiale dhe ndikimit të saj në media. Diskutimet u përqendruan në rëndësinë e transparencës, aksesit në informacion dhe verifikimit të fakteve si mjet për luftën kundër korrupsionit dhe promovimin e gazetarisë profesionale. 

“Mendoj që inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë punën e një gazetari. Madje në ndonjë rast, mund të kthehet në burim dezinformimi, sepse në momentin që platforma e tyre bllokohet ata kanë nevojë për një njeri që të ndërhyjë për t’i zhbllokuar. Për këtë arsye jepet një numër telefoni.”, tha drejtuesja ekzekutive e Faktoje, Klodiana Kapo. 

Forumi u përmbyll me një ceremoni për vlerësimin e fituesve të konkursit vjetor të Prezencës së OSBE-së për verifikimin e fakteve. 

·       Arbjona Çibuku nga Citizens Channel u vlerësua për artikullin e saj “Pylli orbital i Tiranës”.

·       Esmeralda Cenollari Topi nga Faktoje.al u vlerësua për shkrimin “Bajpasi i Vlorës, si u katandis investimi 56 milionë euro për një vit”.

·      Dhe Ilda Hoxha (Koçi), po ashtu nga Faktoje.al, për shkrimin : “Të gjitha rrugët e Shijakut të çojnë në Park, një faturë 40 milionë lekë për parkun që nuk ekziston.”

Konkursi i sivjetshëm u përqendrua në verifikimin e fakteve dhe përdorimin e të dhënave nga burime të hapura, përkrahjen e gazetarisë së bazuar në fakte, si dhe promovimin e përdorimit të të dhënave me burim publik dhe të aftësive solide për mbledhjen e lajmeve. 

Forumi për Zhvillimin e Medias është një traditë e përvitshme nga OSBE, që shërben si një platformë dialogu mes medias, institucioneve shtetërore dhe shoqërisë civile. 

Artikulli paraprakLëshimi i raketës koreane interpretohet online si foto e sistemit HAARP
Artikulli tjetërVaksinat mRNA nuk transmetohen nga ushqimi tek njeriu
Gazetare Ajo është diplomuar në fakultetin e Gazetarisë, Universiteti i Tiranës në nivelin “Bachelor” si dhe ka kryer studimet në të njëjtin fakultet në nivelin “Master Shkencor” për “Marrëdhënie me Publikun”. Esmeralda ka më shumë se 10 vite që punon si gazetare ekonomie në media të ndryshme, kryesisht televizione. Fillimet e saj kanë qënë në Platformën Tring, si pjesë e kanalit informativ “7 News” ku ka mbuluar raportimet mbi çështjet me karakter social dhe ekonomik. Në mars të 2013, Esmeralda ka punuar si gazetare dhe njëkohësisht si folëse lajmesh në televizionin “Agon Channel”, ndërkohë që nga shtatori i 2015 ka qënë pjesë e redaksisë së lajmeve në RTSH si gazetare ekonomie, folëse lajmesh si dhe pjesë e stafit të emisionit “Përballë” nën autorësinë e Lutfi Dervishit.