Pretendimi: Sheqeri ushqen qelizat kanceroze. Eleminimi i sheqerit nga dieta lufton kancerin.

Verdikti: Mungon konteksti

———————————————

Një artikull i botuar në portalin “Shije Jete” pretendon se sheqeri ushqen qelizat kanceroze dhe rekomandon: “hapi i parë që duhet të bëni nëse tashmë keni detektuar qeliza kancerogjene në trupin tuaj, është 0 sheqer dhe krijoni një mjedis alkalin, ku sipas Otto Warburg, qelizat e tilla, nuk i rezistojnë dot.”

Artikulli shpjegon se “qelizat kancerogjene, glukozën e kanë molekulën e preferuar” dhe se “këto qeliza marrin sheqer 15 herë më shumë se qelizat normale”.

Megjithëse nuk ka prova se ngrënia e sheqerit shkakton kancerin (ndryshe nga, për shembull, duhani), disa studime kanë lidhur rrezikun e zhvillimit të kancerit me konsumin e tepërt të sheqernave të shtuara. Ka një lidhje indirekte mes rrezikut për kancer dhe sheqerit, sepse konsumi i shumë ushqimeve të ëmbla në një kohë të zgjatur mund të çojë në mbipeshë, dhe mbipesha dhe obeziteti rrisin rrezikun e kancerit.

Megjithatë, eleminimi i sheqerit nga dieta nuk lufton tumoret ekzistuese. 

Dr Philipp Scherer, hulumtues mbi diabetin, tha për New York Times se çdo qelizë ka nevojë për glukozë. Sheqeri është thelbësor për shumicën e gjallesave, tha ai. Kur sheqeri ndodhet natyrshëm (pra, nuk është shtuar) tek ushqime si bulmeti, frutat dhe perimet, ai është pjesë e një diete të shëndetshme, tha dietologia onkologjike Natalie Ledesma.

Ledesma vuri në dukje se konsumi i tepërt i sheqernave të shtuar (këto nuk përfshijnë glukozën) është shoqëruar me rezultate më të këqija – duke përfshirë norma më të larta të vdekshmërisë – në pacientët me disa tumore të ngurta si kanceri i gjirit, zorrës së trashë dhe prostatës. Kanceret e tjera gjithashtu mund të ndikohen, tha ajo, por kërkimet mbi llojet më të rralla të kancerit kanë qenë të kufizuara.

Nga ana tjetër, Dr Scherer shtoi se “shumë, shumë kancere preferojnë të përdorin dhjamin si burim parësor energjie, kështu që edhe ideja që kanceret preferojnë glukozën nuk është tamam e vërtetë.”

Pas diagnostikimit me kancer, eleminimi i sheqernave nuk ndalon apo ngadalëson rrritjen e kancerit tha Stacy Shawhan, dietologe onkologjike, për New York Times. “Në këtë pikë, nuk është konsumi i sheqerit që nxit rritjen e kancerit, por është vetë kanceri,” shtoi ajo.

vitet 1920, një shkencëtar i quajtur Otto Warburg vuri re se qelizat e kancerit përdorin një proces kimik të ndryshëm nga qelizat normale për të prodhuar energji nga glukoza.

Qelizat e shëndetshme përdorin një sërë reaksionesh kimike në ‘bateritë’ e vogla qelizore të quajtura mitokondri. Efekti Warburg, siç u quajt shpejt, përshkruan se si qelizat e kancerit anashkalojnë “bateritë” e tyre për të gjeneruar energji më shpejt.

Kjo rrugë e shkurtër për prodhimin e energjisë mund të jetë një dobësi për disa lloje kanceri.

Së pari, kjo do të thotë se shkencëtarët mund të zhvillojnë ilaçe që mbyllin termocentralet e qelizave kancerogjene, por nuk ndalojnë qelizat e shëndetshme së prodhuari energji. Studiuesit tashmë po testojnë terapi të krijuara për ta bërë këtë.

Së dyti, proceset anormale në qelizat e kancerit mund t’i lënë ato më pak të afta për t’u përshtatur kur përballen me mungesën e lëndëve të tjera ushqyese, si aminoacidet. Këto dobësi të mundshme mund të çojnë gjithashtu në trajtime. Por këto qasje janë ende eksperimentale, dhe ne nuk e dimë ende nëse trajtimet që vdesin nga uria qelizat e kancerit janë të sigurta ose nëse ato funksionojnë.

Sigurisht që nuk ka arsye që pacientët me kancer të përpiqen ta bëjnë vetë duke kufizuar dietën e tyre gjatë trajtimit. Ndjekja e dietave të rrepta me sasi shumë të ulëta të karbohidrateve mund të dëmtojë shëndetin në afatgjatë duke eliminuar ushqimet që janë burime të mira të fibrave dhe vitaminave. 

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për pacientët me kancer, sepse disa trajtime mund të rezultojnë në humbje peshe dhe të vënë trupin nën shumë stres. Pra, ushqyerja e dobët nga dietat kufizuese gjithashtu mund të pengojë rikuperimin, apo edhe të jetë kërcënuese për jetën.