BallinaProjekteNxitja e llogaridhënies së zyrtarëve të lartë80 apartamentet e reja në Lezhë përfunduan, por deri në fillim të nëntorit asnjë familje s’kishte hyrë brenda

80 apartamentet e reja në Lezhë përfunduan, por deri në fillim të nëntorit asnjë familje s’kishte hyrë brenda

Në muajin gusht, Bashkia e Lezhës bënte me dije se procesi i rindërtimit të 80 apartamenteve të dëmtuara në lagjen “Gurra” kishte përfunduar. Një verifikim i Faktoje në terren zbuloi se familjet e pallateve 5, 6 dhe 7 në rrugën “Kol Toma” i kanë marrë çelësat e apartamenteve tre muaj më vonë ndaj asnjë prej tyre nuk është i banuar.

Esmeralda Topi

 

“Edhe apartamente të reja në zonën e dytë në Lezhë, pas bllokut të parë të dorëzuar me apartamente.”shkruante në facebook më 18 gusht të këtij viti Kryetari i Bashkisë së Lezhës Pjerin Ndreu, duke rishpërndarë postimin e Kryeministrit Edi Rama në kuadër të procesit të rindërtimit.

Screenshot nga profili i Kryebashkiakut Pjerin Ndreut në Facebook

Lezha ishte një nga qytetet më të dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit. Tre pallatet e dëmtuara në lagjen “Gurra” ishin pjesë e rëndësishme e procesit të rindërtimit në këtë qytet. 80 apartamentet e këtyre objekteve u ndërtuan nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit në kuadër të procesit të rindërtimit që ndërmori qeveria, ndërkohë që Bashkia Lezhë shpërndante bonusin e qirasë për familjet e mbetura pa “çati”.

Faktoje vendosi të bëjë një verifikim në terren nisur nga rëndësia që ka procesi i rindërtimit për familjet e prekura nga tërmeti tragjik i tre viteve më parë. Më 9 nëntor ne ishim në Lezhë për të parë nga afër nëse bashkia kishte shpërndarë çelësat e apartamenteve të përfunduara për banorët e lagjes “Gurra”.

Një nga tre pallatet e rindërtuara në lagjen “Gurra”, Lezhë 9 nëntor

Tre pallatet e përfunduara në rrugën “Kol Toma” ishin bosh. Asnjë apartament nuk ishte i banuar, por disa banorë të ardhshëm të këtyre objekteve i takuam rastësisht pasi po hynin për herë të parë në apartamentet e përfunduara që në gusht.

“Çelësat i morëm më 7 nëntor. Na lajmëruan tek Bashkia hajdeni merreni shpejt. Tani na duhet të bëjmë porosi mobiljet dhe orenditë e tjera. Sot erdha bashkë me tim shoq që të shoh se çfarë na duhet të bëjmë.” – na thotë një banore e pallatit numër 5 në lagjen “Gurra”.

“Na i dhanë çelësat shpejt e shpejt, sepse thonë që do të vijë Kryeministri Edi Rama në Lezhë këto ditë.” –thotë një tjetër banore e pallateve të rindërtuara, ndërkohë që një tjetër shton:

“Na i dhanë çelësat, sepse duan të heqin bonusin e qirasë. Për disa banorë bonusi ka vazhduar edhe dy muaj pasi kanë marrë çelësat. Të shohim a do të na japin ne apo do na e heqin.” 

Përpara verifikimit tonë në terren, Faktoje iu drejtua me një kërkesë për informacion Bashkisë së Lezhës, për të mësuar nëse familjet kishin marrë çelësat e apartamenteve apo jo.

Në një përgjigje të kthyer rreth një muaj pas kërkesës sonë, Bashkia e Lezhës na drejtoi për informacion të detajuar tek Fondi Shqiptar i Zhvillimit, si njësi zbatuese e këtij projekti.

“Ju bëjmë me dije se Bashkia Lezhë nuk është njësia zbatuese e këtij projekti, por Fondi Shqiptar i Zhvillimit.” – shkruan në përgjigjen e saj Bashkia e Lezhës.

Screenshot nga përgjigja e Bashkisë Lezhë, 13 tetor 2022

 

Nisur nga informacionet e mbledhura si dhe verifikimi në terren, premtimin e Kryetarit të Bashkisë së Lezhës për përfundimin e 80 apartameneteve në lagjen “Gurra” do ta kategorizojmë si të mbajtur, edhe pse deri në javën e parë të muajit nëntor, banorët ende nuk kishiun hyrë për të banuar në apartamentet e reja.

“Faktoje”, e mbështetur nga National Endoëment Democracy (NED) po monitoron 15 bashki në vend dhe po verifikon nëse janë mbajtur ose jo premtimet e dhëna nga kryebashkiakët.

Esmeralda Topi
Esmeralda Topi
Gazetare Ajo është diplomuar në fakultetin e Gazetarisë, Universiteti i Tiranës në nivelin “Bachelor” si dhe ka kryer studimet në të njëjtin fakultet në nivelin “Master Shkencor” për “Marrëdhënie me Publikun”. Esmeralda ka më shumë se 10 vite që punon si gazetare ekonomie në media të ndryshme, kryesisht televizione. Fillimet e saj kanë qënë në Platformën Tring, si pjesë e kanalit informativ “7 News” ku ka mbuluar raportimet mbi çështjet me karakter social dhe ekonomik. Në mars të 2013, Esmeralda ka punuar si gazetare dhe njëkohësisht si folëse lajmesh në televizionin “Agon Channel”, ndërkohë që nga shtatori i 2015 ka qënë pjesë e redaksisë së lajmeve në RTSH si gazetare ekonomie, folëse lajmesh si dhe pjesë e stafit të emisionit “Përballë” nën autorësinë e Lutfi Dervishit.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img