Pretendimet se ndryshimi i klimës është mashtrim po mbështeten së fundi mbi një përllogaritje të pasaktë të sasisë së dioksidit të karbonit që mund të përthithin pemët. Përdoruesit i referohen si rast Australisë, duke keqinterpretuar faktet.

————————————————————————————————

Një postim i 15 korrikut në Instagram (lidhje direkte, lidhje arkivi) pretendon se emetimet neto të karbonit në Australi janë të manipuluara dhe dëshmojnë se ndryshimi i klimës nuk është real.

“Sipas shifrave të qeverisë, Australia po prodhon 499 milionë tonë metrikë dioksid karboni në vit. Por ajo që gjeta gjithashtu është se një pemë e pjekur do të thithë 48 paund ose 21.77 kilogramë dioksid karboni në vit. Dhe Australia aktualisht ka 24 miliardë pemë me madhësi standarde, duke thithur 453 milionë tonë metrikë dioksid karboni në vit. Dhe kjo është vetëm për pemët – nuk përfshin asnjë jetë tjetër bimore – dhe veçanërisht nuk përfshin mangrove, që thithin 50 herë më shumë dioksid karboni në vit sesa një pemë me madhësi standard”, dëgjohet të thotë një person në videon virale.

Postimi mblodhi më shumë se 15 mijë pëlqime në 10 ditë. Versione të tjera të postimit duke përfshirë të njëjtën video vazhdojnë të qarkullojnë në rrjete të ndryshme sociale. Edhe në Shqipëri një profil në rrjetin social facebook ka ndarë videon duke nxitur reagime nga ndjekësit.

Kolegët tanë të verifikimit të fakteve nga USA Today kanë verifikuar pretendimin lidhur me ndryshimet klimatike duke e cilësuar atë të pavërtetë.

Është fakt që Australia prodhoi më shumë se 500 milionë tonë dioksid karboni në vitin 2021, viti më i fundit për të cilin të dhënat dhe vlerësimet e qeverisë janë të disponueshme.

Megjithatë, personi që shfaqet në video nuk përllogarit saktësisht emetimet neto të dioksidit të karbonit për Australinë atë vit, sipas një zëdhënësi nga Departamenti Australian i Ndryshimeve Klimatike, Energjisë, Mjedisit dhe Ujit.

Përdorimi i tokës dhe sektorët e pylltarisë gjeneruan një sasi neto përthithjeje prej 64 milionë tonë dioksid karboni nga 2020 deri në 2021, sipas raportit më të fundit të inventarit kombëtar të publikuar në prill 2023. Gjithashtu, sipas Byrosë Australiane të Statistikave, rizoforët dhe bari i detit të Australisë përllogaritet se kanë përthithur deri në 14.2 milionë tonë dioksid karboni në vitin 2021.

Në total, emetimet neto të gazit serrë të Australisë përllogariten 465 milionë tonë ekuivalent të dioksidit të karbonit në vitin 2021, pas llogaritjes së përthithjes së dioksidit të karbonit nga burimet natyrore “duke përfshirë pemët dhe pyjet e mangrove”, tha një zëdhënës i departamentit, i cili nuk pranoi të përmendet emri, për USA Today në një email.

Personi në video e keqkupton ciklin e karbonit dhe bën pretendime që nuk mbështeten nga kërkimet klimatike, sipas studiuesve dhe agjencive australianë të klimës.

Bimët dhe ekosistemet si pemët dhe rizoforët transformojnë ujin dhe dioksidin e karbonit nga ajri në ushqim përmes fotosintezës, duke lëshuar oksigjen përsëri në atmosferën e Tokës.

Por llogaritja e kapacitetit të sekuestrimit të karbonit të një ekosistemi është më e nuancuar sesa pretendon postimi, sipas Rodney Keenan, një profesor në Shkollën e Bujqësisë, Ushqimit dhe Shkencës së Ekosistemit të Universitetit të Melburnit.

‘Përdorimi i vlerësimeve të sekuestrimit të karbonit për pemë dhe shumëzimi me një vlerësim të numrit total të pemëve nuk është një mënyrë shkencërisht e vlefshme për të vlerësuar sekuestrimin e karbonit në një pyll ose kontinent. Normat e sekuestrimit të pemëve individuale ndryshojnë nga shumë faktorë: kushtet klimatike dhe të tokës gjatë jetëgjatësisë së pemës dhe shtrirja e konkurrencës nga pemët ose shkurret përreth.’

Will Cornwell, një profesor në Shkollën e Shkencave Biologjike, Tokësore dhe Mjedisore të Universitetit të Balenave të Reja Jugore u pajtua, duke vënë në dukje se bimët lëshojnë dhe thithin dioksid karboni.

“Numri që përdor videoja nuk është ‘shkëmbim neto i ekosistemit’, është fotosintezë bruto për pemë, që është një gabim thelbësor,” tha Cornwell.

Ai e krahasoi llogaritjen e gabuar në video me “përdorimin e të ardhurave për një llogaritje të veçantë kur duhet të përdorësh fitimin”.

Zëdhënësi i departamentit u pajtua me të dy shkencëtarët dhe i tha USA TODAY se shifra në video nuk është në përputhje me modelet e tyre.