BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookE shtrembëruar deklarata e kryeministres serbe për të drejtat e shqiptarëve të Preshevës

E shtrembëruar deklarata e kryeministres serbe për të drejtat e shqiptarëve të Preshevës

Deklarata e shpërndarë në mediat online si kërcënim i kryeministres serbe Ana Brnabic ndaj shqiptarëve të Luginës së Preshevës, në fakt është një interpretim i fjalës së saj, bërë nga deputeti shqiptar, Shaip Kamberi. Faktoje sjell argumentet që tregojnë se kjo deklaratë është shtrembëruar nga portalet, duke ndikuar edhe në nxitjen e gjuhës së urrejtjes.

Postime të shpërndara në rrjetet sociale raportojnë se kryeministrja serbe, Ana Brnabic ka bërë një deklaratë kërcënuese ndaj shqiptarëve të Luginës së Preshevës.

Mos kërkoni të drejta, mjafton që nuk po ju vrasim’,- ka qenë ky mesazhi që i ka dhënë kryeministrja serbe Ana Bërnabiç shqiptarëve të Luginës së Preshevës!”-shkruan JOQ në një postim në Instagram në 30 gusht.

Postimi i shpërndarë nga faqja Jeta Osh Qef

Më tej, në tekstin që shoqëron foton, thuhet se: “Bërnabiç ka kërcënuar me jetë shqiptarët teksa ky mesazh ka ngjallur shumë reagime në Kosovë. Ajo ka folur në Bled të Sllovenisë dje për komunitetin shqiptar në Serbi”. Një sërë komentesh fyese ndaj politikanes serbe shoqërojnë postimin nga shqiptarë nga treva të ndryshme që natyrshëm reagojnë ndaj një deklarate të tillë.

Në postimin e shpërndarë nga Jeta Osh Qejf nuk ka asnjë burim ku ata referohen mbi këtë informacion të shpërndarë. Faktoje vendosi të bëjë një verifikim të postimit, pasi interesi i qytetarëve është mjaft i lartë në lidhje me çështje që kanë në fokus interesat kombëtare.

Fillimisht bëmë një kërkim të thjeshtë në Google, ku rezulton se informacioni është shpërndarë mavisht në mediat online, po duke iu referuar një postimi të bërë në Facebook nga deputeti i vetëm shqiptar në parlamentin serb, Shaip Kamberi.

Në këtë postim, Kamberi interpreton deklaratën e kryeministres serbe, Ana Brnabic, e cila sipas tij është shprehur: “Shqiptarët në Luginë të Preshevës nuk i qëllon askush”.

Ndërsa titulli i përdorur nga JOQ në fakt është një interpretim i fjalës së deputetit Kamberi dhe jo deklarata e drejtpërdrejtë e Brnabic.

“Mos kërkoni të drejta, mjafton që nuk po ju vrasim’. Ky është mesazhi të cilin shqiptarëve të Luginës së Preshevës, nga Forumi Strategjik në Bled, e paska dërguar Ana Brnabiq, kryeministre e Serbisë.

Sipas Brnabiq, shqiptarët në Luginë të Preshevës, ‘paskan të drejta’ sepse askush si ‘vranë’, ndërsa Serbët në Kosovë jo, është vazhdimësi e politikës zyrtare të standardeve të dyfishta të Serbisë për trajtimin e pakicave, dhe mohimit të të drejtave elementare të pakicave brenda territorit të vet, ndërkohë që për pakicën e vet në Kosovë, tenton të ndërtojë standarde që nuk ekzisojnë në asnjë shtet tjetër”, shkruan deputeti shqiptar në Facebook.

Në një artikull të gjatë, “Kosovo online” ka publikuar deklaratën e Brnabiç të mbajtur më 28 gusht në Forumin e Bledit në Slloveni. Në lidhje me zhvillimet në Luginën e Preshevës ajo është shprehur: 

“Është e pamundur që dikush të qëllojë një shqiptar në Preshevë dhe Bujanoc dhe të mos përgjigjet për këtë. Është e pamundur që në dy vitet e fundit të keni 400 sulme ndaj shqiptarëve dhe asnjë person të mos mbajë përgjegjësi”.

Mbi këtë deklaratë të kryeministres serbe, Faktoje kontaktoi edhe kolegët e verifikimit të fakteve të ‘Istinometer’ në Serbi. Ata sqarojnë se nga verifikimet që kanë kryer, deklarata është nxjerrë jashtë kontekstit.

“Brnabic tha se nuk mund të ndodhte që dikush të vriste shqiptarë në Serbi pa u ndëshkuar për këtë”, sqarojnë kolegët e ‘Istinometer’.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img