BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookAsgjë tronditëse për fatin tuaj në darkën e 15 tetorit

Asgjë tronditëse për fatin tuaj në darkën e 15 tetorit

Lajmi për fuqinë e datave të caktuara mbi jetën e njeriut dhe efektet e universit në plotësimin e dëshirave të njerëzve janë krejtësisht të pabaza dhe mund të çorientojnë publikun. I tillë është lajmi ku pretendohet se data 15 tetor 2022 është një ditë me fat dhe se nëse shkruani në një letër 5 dëshira tuajat, ato do të plotësohen. “Faktoje” verifikoi këto pretendime, për të zbuluar se sa të pabazuara janë përfundimet dhe këshillat e dhëna në artikull.

Jona Plumbi

Një shkrim me titull sensacionalist, që bën thirrje për të “mos harruar datën 15 tetor” pasi ajo është “tronditëse”, synon të mbledhë klikime përmes informacioneve të pabazuara dhe çorientuese.

“Është shumë e rëndësishme që ju të besoni sa më shumë fuqinë e datës 15 tetor dhe të mësoni se ç’duhet të bëni”, thuhet në artikullin e portalit themedianews.co, i cili ka arritur të mbledhë mbi 54 mijë shikime në Facebook.

Teksti i referohet “besimeve dhe shkrimeve të hershme”, pa i specifikuar apo pa dhënë referenca se cilat mund të jenë ato. Më tej, artikulli flet për “planete që japin fuqi për t’u pastruar nga hijet e së shkuarës si dhe këshillon këshillon se nëse “shkruani në një letër 5 objektiva, ëndrra apo dëshira për të cilat i luteni universit, në orën 23:00 të datës 15 Tetor, në jetën tuaj çdo gjë do të ndodhë me pozitivitet”.

Për shkak të vëmendjes që ka marrë ky artikull nga lexuesit, “Faktoje” vendosi të verifikojë më tej këto pretendime të paargumentuara, të cilat nuk mbështeten në asnjë besim, shkrim të vjetër apo ndonjë praktikë astrologjike.

Sipas përcaktimit të universitetit të Oksfordit, Astrologjia, fusha që merret me studimin e ndikimit të pozicionit të yjeve dhe planeteve, me besimin se ato influencojnë marrëdhëniet mes njerëzve, nuk konsiderohet si shkencë që prej shekullit të 16-të, kohë kur edhe Kleri u distancua prej saj.

Deri më sot nuk ekziston asnjë provë shkencore apo edhe besim fetar në Botë që të bazohet tek ndikimi i drejtpërdrejtë i universit apo planeteve në jetën dhe dëshirat e njerëzve, e aq më pak të këshillojë “rituale” për plotësimin e një numri specifik dëshirash në data të caktuara.

Njëkohësisht, artikulli i publikuar në këtë portal është shoqëruar me fotografinë e konspiracionistit Alfred Cako, i cili nuk lidhet dhe nuk përmendet në asnjë moment në brendësi të artikullit. Ky truk është përdorur për të çorientuar lexuesit, të cilët mund të mendojnë se burim i këtij lajmi është zoti Cako.

Fatkeqësisht, artikuj të tillë, edhe pse kanë për qëllim mbledhjen e klikimeve, njëkohësisht arrijnë të marrin vëmendjen e publikut duke ndihmuar në mjegullimin e të vërtetës.

*Lajmi publikohet në kuadër të bashkëpunimit mes Faktoje dhe Facebook për të luftuar dizinformimin

Jona Plumbi
Jona Plumbi
Gazetare me eksperiencë 10-vjeçare në median vizive dhe atë të shkruar. Diplomuar për shkenca politike në nivelin bachelor, ajo kreu studimet e masterit shkencor për Politikat Rajonale të Europës Juglindore në Universitetin e Tiranës, ku ishte pjesë edhe e rrjetit të studentëve ekseletë të UT (NES). Gjatë karrierës së saj Jona ka punuar në fusha të ndryshme të komunikimit publik, si reportere terreni për çështje të aktualitetit politik në televizionin informativ “ABC News”, redaktore e lajmeve në “Euronews Albania” apo si eksperte e komunikimit për zyrtarë të lartë si Presidenti i Dhomës Amerikane të Tregtisë

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img