BallinaAktiviteteSi po përballet Ballkani Perëndimor me coronavirusin “COVID-19”?

Si po përballet Ballkani Perëndimor me coronavirusin “COVID-19”?

MARJO BRAKAJ

Corona Virus Disease 2019, “COVID-19”  është tashmë pandemi. Rreth 200 mijë njerëz në 120 vende të botës janë infektuar nga COVID-19. Rreth 8 mijë persona kanë humbur jetën ndërsa 81 mijë janë shëruar. Në gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, deri më tani janë infektuar 363 persona. Me qëllim parandalimin e përhapjes së koronavirusit, vendet e Ballkanit Perëndimor deklaruan mbylljen e kufijve të jashtëm. Deri më tani, qeveritë e këtyre vendeve po përpiqen ta parandalojnë përhapjen e virusit përmes masave drastike kufizuese për qytetarët.

 Por a mund të “luftohet” koronavirusi vetëm me masa drastike?

Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë marrë një sërë masash, duke filluar nga mbyllja e kufijve të jashtëm e duke shkuar te kufizimi i lëvizjes së qytetarëve me qëllim parandalimin e përhapjes së koronavirusit. Edhe pse mes polemikash e në disa raste edhe kundërshtish, pjesa më e madhe e rregullave të vendosura nga qeveritë janë zbatuar nga qytetarët. Por, mosnjohja e rrezikut, mospasja e një vaksine kuruese, pa parashikimi se sa mund të zgjasë si dhe mungesa e informacioneve në tërësi po e kthen në agoni situatën.

Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Serbia, Kosova dhe Bosnja dhe Hercegovina kanë deklaruar se kanë gjithë kapacitetet e mundshme për përballimin e situatës. Organizata Botërore e Shëndetësisë, të hënën më 16 mars kritikoi vendet mbi masat e marra dhe kërkoi që të kryhen sa më shumë teste për koronavirusin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i OBSH-së u bëri thirrje qeverive të kryejnë më shumë teste

Mënyra më efektive për të parandaluar infeksionet dhe për të shpëtuar jetën, është prishja e zinxhirit të transmetimit. Për ta bërë këtë duhet të kryhen testet dhe më pas vijon izolimi. Kemi një mesazh të thjeshtë për të gjitha vendet: teste, teste, teste”-u shpreh Ghebreyesus.

Transparenca po shihet si një problem mjaft i madh në qeveritë e Ballkanit dhe jo vetëm, për sa i përket sasisë së medikamenteve dhe instrumenteve të sistemit shëndetësor për parandalimin e përhapjes së koronavirusit.

Pak ditë më parë, në Shqipëri u denoncua se mjekët po përdornin maska kirurgjikale të skaduara prej vitit 2011. Ministria e Shëndetësisë reagoi duke u  shprehur se skandenca ul efektivitetitn e maskave, por nuk shfaq rrezik. Mungesa e shtretërve apo pajisjeve respiratore është një problem edhe për Qendrat Infektive të vendeve të tjera. Kosova ka rreth 130. Maqedonia e Veriut ende nuk ka një shifër zyrtare mbi shtretërit në dispozicion. Po ashtu Serbia dhe Mali I Zi. Bosnja dhe Hercegovina raporton se ka 200 shtretër në dispozicion.

Gjithashtu, deri më tani, përveç Kosovë asnjë nga vendet e tjera nuk ka të planifikuar blerjen e testeve që japin rezultate në kohë të shkurtër. Ndërkohë që qytetarët gjenden mesa masave drastike dhe frikës nga situate, mungesa e informacioneve nga zyrtarët mund të jetë po aq e dëmshme sa edhe lajmet e rreme.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img