BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookE pasaktë prova që misionet e NASA në hapësirë janë të manipuluara

E pasaktë prova që misionet e NASA në hapësirë janë të manipuluara

Video e një incidenti “graviteti” gjatë një lidhjeje direkte televizive të disa astronautëve, nuk është dëshmi se udhëtimi në hapësirë po “falsifikohet”, siç pretendojnë disa përdorues në internet. Verifikimet dëshmojnë se pamjet janë të modifikuara qëllimisht.

Më 29 qershor, përdorues në rrjetet sociale kanë publikuar një video ku pretendojnë se tregohet mashtrimi i NASA-s për udhëtimet në hapësirë, një teori kjo e përhapur gjerësisht në rrethet e konspiracionistëve.  

‘Lojërat e NASA s’-shkruajnë përdoruesit në rrjetet sociale, krahas pamjeve të publikuara.

Postimi i shpërndarë në rrjetet sociale

Videoja tregon pesë astronautë, teksa një prej astronatëve në krahun e djathtë shihet duke mbajtur një mikrofon dhe një top. Në një moment ai e lëshon topin dhe duket sikur ai bie poshtë, ndërsa kolegët e tij përpiqen që ta kapin.

Mirëpo, e gjithë skena ku topi duket sikur bie poshtë është jashtë kamerave dhe nuk shfaqet në video. E gjithë kjo skenë ka nxitur një sërë teorish në rrjetet sociale, duke akuzuar NASA-n për mashtrim.

Në lidhje me këto aludime, ne vendosëm të bëjmë një verifikim të pamjeve, për të kuptuar se çfarë ndodhi në të vërtetë. Nga kërkimi i bërë nëpërmjet mjeteve të verifikimit të videove, rezulton se pamjet në fakt i përkasin prillit të vitit 2021.

Sipas përshkrimit, astronautët e NASA-s, Mike Hopkins, Shannon Walker, Victor Glover, Mark Vandehei dhe Soichi Noguchi të Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore po bënin një intervistë direkte me kantautorin Shawn Mendes për Ditën e Tokës.

Po të shohim videon e plotë, vihet re se në minutën e 18:30 topi bie, ndërsa në minutën 18:50 topi ngrihet sërish lart vetë, pa ndihmën e askujt.

Një detaj tjetër që mund të dallohet lehtësisht, që tregon se ata po sfidojnë gravitetin janë flokët e Shannon Walker, mikrofoni dhe këmishat e astronautëve

Pamjet e plota dëshmojnë qartë se klipi është modifikuar që të duket sikur topi bie për shkak të gravitetit. Videoja e plotë tregon topin duke “lundruar” mes astronautëve në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

Pamjet në fjalë janë verifikuar edhe nga kolegët e verifikimit të fakteve të Reuters.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img