BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookE manipuluar foto që krahason fuqinë e Putin dhe Macron

E manipuluar foto që krahason fuqinë e Putin dhe Macron

Pretendimi: Një foto e presidentit Macron mbi një njëbrirësh tregon diferencën e tij me Putin

Verdikti: E pavërtetë, Altered image

Pas lajmeve të pasakta se Franca do të dërgonte dymijë ushtarë në Ukrainë, gjë që u hodh poshtë nga autoritetet francize, presidenti Emanual Macron është vendosur nën sulmin e propagandës ruse. Retorika kryesore mbetet mungesa e virilitetit të Macron për të përballur një lider të pathyeshëm si presidenti rus, Vladimir Putin.

Foto ku shfaqet presidenti francez, Emmanuel Macron me kamerdare rozë në pishinë dhe me kostum është e rremë. Faktoje verifikoi se imazhi është i edituar, për të tallur presidentin francez.

Mbi këtë narrativë, po qarkullon një foto ku Putin dhe Macron janë vënë pranë njëri-tjetrit për të treguar në një farë mënyrë fuqinë e secilit prej tyre. Putin shfaqet pa bluzë hipur mbi një kalë, ndërsa Macron mbi një kamerdare rozë me njëbrirësh.

Postimet e shpërndara në rrjetet sociale

Sa të sakta janë këto imazhe të publikuara?

Ne bëmë një kërkim për secilin prej tyre. Nga kërkimi rezulton se foto e liderit rus është reale. Ajo është shkrepur në vitin 2009 në Siberi.

Ndërkohë, nëpërmjet Google Image ne bëmë edhe një verifikim të fotos se presidentit francez, Emmanuel Macron. Nga kërkimi, rezulton se fillimisht këto imazhe kanë qarkulluar në rrjetin X që prej 18 marsit dhe foto e Macron është e montuar.

“Franca po përgatit një kontigjent për të dërguar në Ukrainë, i cili fillimisht do të përbëhet nga rreth 2,000 ushtarë’, tha drejtori i Shërbimit të Inteligjencës së Jashtme, Sergej Naryshkin”, shkruajnë përdorues në rrjetin X, ku shfaqen edhe foto të tjera të edituara të presidentit Macron.  

Elementë të tjerë që të bëjnë të dyshosh mbi vërtetësinë e fotos janë disa gjurmë montazhi në pjesën e ujit të pishinës. Së dyti, koka e kalit duket reale, ndërsa pjesa tjetër që i është bashkëngjitur tregon qartësisht se është manipuluar. Veç kësaj, dora e djathtë e presidentit francez shfaqet në mënyrë të çuditshme në pjesën e qafës së kalit.

Sigurisht edhe veshja e papërshtatshme për një not në pishinë, është një tjetër detaj që provon përdorimin e një fotoje me kostum e Macron në një dalje publike për ta përfshirë në foton e pishinës.

Për t’iu përgjigjur kësaj propaganda, stafi i presidentit francez ka publikuar disa foto të tij duke boksuar, një shfaqje që ka marrë më shumë kritika sesa duartrokitje nga qytetarët francezë.

Foto e versionit boksier të Macron

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img