BallinaPertejVerifikimi i lajmeve në FacebookAktivistët e mjedisit jo fajtorë për ngordhjen e peshqve në Strasburg

Aktivistët e mjedisit jo fajtorë për ngordhjen e peshqve në Strasburg

Ngjyrosja e shatërvanëve në qytetin e Strasburgut  nga aktivistët e mjedisit nuk shkaktoi ngordhjen e peshqve në lumenjtë e zonës, ashtu si raportohet në rrjetet sociale. Autoritetet francize konfirmuan se lënda e përdorur në këtë proteste nuk ishte e dëmshme.

Postime të shpërndara në rrjetet sociale në Shqipëri pretendojnë se për shkak të një proteste të ambjentalistëve që ngjyrosën me bojë fosforeshente ujërat e shatërvanëve në qytetin e Strasburgut, u krijuan një katastrofë ekologjike.

“Në Francë, aktivistët mjedisorë rilyen ujin në shatërvanë dhe kanale me ngjyrë të gjelbër dhe donin të tërhiqnin vëmendjen e publikut për problemin e zhdukjes masive. Për shkak të veprimit të tyre, peshqit filluan të ngordhnin”, shkruan në 21 shtator një përdorues i Facebook. Postimi shoqërohet me disa foto të peshqve të ngordhur në lumenjtë e Strasburgut në Francë dhe zonës përreth.

I njëjti postim është ndarë edhe nga grupe të tjera që kanë vënë në lojë aksionet e ambjentalistëve që duke protestuar shkaktojnë më shumë dëme ndaj mjedisit.

Ngjarja në fakt është e vërtetë, por e keqintepretuar.

Prej muajsh aktivistët e “Extinction Rebellion Strasburg”, organizatës që mori përsipër aksionin e ngjyrosjes së 18 shatërvanëve dhe kanaleve në zonën e Strasburgut, janë duke protestuar kundër konservimit të 42,000 tonë mbetjeve toksike (asbest, arsenik, cianid) në një minierë të vjetër potasi. Projekti Stocamine ngjall shumë dyshime për shkak se zona e aprovuar nga qeveria franceze, Wittelsheim, ndodhet pranë një nga burimeve më të mëdha të ujit në Evropë, duke rrezikuar sipas protestuesve ndotjen e mundshme të ujërave nëntokësore dhe ujit të pijshëm të 7 milionë zviceranëve, francezëve dhe gjermanëve.

Në 16 shtator, aktivistët hodhën gjatë natës një substancë të gjelbër në ujin e shatërvanëve kryesore të qytetit turistik si dhe disa prej kanaleve të vizitueshme të zonës përreth, si një mënyrë për të tërhequr vëmendjen e qytetarëve.

Aksioni shkaktoi edhe shumë zëra kundër, dhe një prej tyre, ishte dhe kryetari i bashkisë së Colmar, një qyteti pranë Strasburgut, Eric Straumann, i zgjedhur nga partia konservatore republikane. Në një postim të zjarrtë në Facebook të publikuar të dielën dhe të transmetuar nga “Le Parisien”, zyrtari i zgjedhur ndau një imazh nga afër të një peshku të ngordhur dhe pretendoi se një individ ishte arrestuar. Kjo është dhe foto e bërë virale dhe e ndarë edhe në postimin në shqip të ngjarjes.

Deklarata e kryetarit të Colmar duket se ka qënë e pasaktë. Vetë aktivistët, të cilët 2 vite më parë kishin ndërmarrë një aksion të ngjashëm, shpjeguan se produkti për të ngjyrosur ujin është i biodegradueshëm dhe krejtësisht i padëmshëm për faunën dhe florën, i përdorur për të zbuluar rrjedhjet e nëndheshme dhe në mjedise mjekësore.

Raportimet dhe verifikimet e mediave franceze gjithashtu tregojnë se produkti i derdhur në Launch në Colmar, fluoresceina nuk është toksik. Produkti përdoret si një shënues vizual për të gjurmuar rrugët ujore nëntokësore.

Në lidhje me këtë shqetësim, Shërbimi i Departamentit të Zyrës Franceze të Biodiversitetit (OFB) kreu hetime ditën që ndodhi ngyrosja e ujërave. Niveli i oksigjenit të tretur, pH, përçueshmëria dhe shkalla e ngopjes me oksigjen u matën në rrjedhën e sipërme dhe të poshtme të derdhjes së produktit.

“Nuk ka asnjë ndikim të fluoresceinës në këto parametra”, thekson Eric Krauser, kreu i shërbimit të departamentit të OFB në rajonin e Haut-Rhin.

Për më tepër, peshqit që notonin në sipërfaqen e ujit ishin raportuar të ngordhur disa ditë përpara veprimit të aktivistëve.

Ngordhja e tyre lidhet më tepër me kushtet klimatike të ditëve të fundit. Një periudhë vape u pasua nga reshje të dendura shiu dhe mund të ketë krijuar ndotje të përkohshme të rrjedhës së ujit.

Ilda Hoxha
Ilda Hoxha
Gazetare Ka përfunduar studimet në nivelin “Bachelor” për “Gazetari dhe Shkenca Komunikimi” në “Universitetin e Tiranës” dhe studimet në nivelin “Master Shkencor” në drejtimin “Marketing Mediatik”. Ka punuar si gazetare në “Top Albania Radio” në periudhën janar 2013-dhjetor 2014. Ka punuar si gazetare në “Gazetën Shqip” në print për çështjet sociale në periudhën dhjetor 2014- korrik 2016. Në periudhën shkurt 2015-gusht 2017 ka punuar për “Votra Magazine”, ku ka mbuluar pjesën e marketingut të saj, por edhe shkrimin e artikujve me karakter kulturor dhe promovues për Shqipërinë. Ka punuar si redaktore në “Gazetën Shqip Online” në periudhën korrik 2016-deri më 19 maj 2021. Në periudhën qershor-gusht 2021 ka punuar si gazetare në emisionin “Pushime On Top” në Top Channel.

Të fundit

Më të lexuarat

spot_img