Deri më 5 nëntor – Aplikoni!

Faktet sot kanë rëndësi më shumë se kurrë! Faktet shpëtojnë jetë! Ky slogan u kthye në një realitet të prekshëm gjatë pandemisë që kaploi vendin dhe botën, duke e zhytur atë në infodemi. E angazhuar në luftën kundër dezinformimit dhe infodemisë, “Faktoje” vijon projektin “Forcimi i komuniteteve lokale për të luftuar dezinformimin dhe propagandën gjatë pandemisë Covid -19”. Ftohen gazetarë nga 6 qytete për të punuar shkrime, duke u mbështetur në metodologjinë e standardizuar të verifikimit të fakteve. Gazetarëve u ofrohet mundësia të shkruajnë mbi problematikat e krijuara nga pandemia e COVID-19 në qytetet e tyre dhe artikujt do të publikohen nga Faktoje.

Përshkrim i projektit:

Qendra “Faktoje” do të vijojë zbatimin e projektit “Forcimi i komuniteteve lokale për të luftuar dezinformimin dhe propagandën gjatë pandemisë Covid-19”. Ky projekt mbështetetet nga US State Department’s Global Engagement Center dhe USAID. Për zbatimin e këtij projekti do të kërkohet angazhimi  dhe bashkëpunimi me  gazetarë lokalë në 6 rajone të vendit: Durrës, Elbasan, Vlorë, Shkodër, Korçë, Gjirokastër. Ky projekt do të zbatohet përgjatë periudhës shtator-nëntor 2020.  Monitorimi dhe raportimi me fakte dhe me profesionalizëm në këtë kohë pandemie, është shumë i rëndësishëm.  Faktoje si organizata e parë Fact-Checking në Shqipëri, pjesë e rrjetit ndërkombetar të IFCN, do të kërkojë zbatimin e një metodologjie profesionale nga të gjithë gazetarët në mënyrë që të realizohet identifikimi i fakteve të rreme, ndalja e dezinformimit dhe propagandës në këtë periudhë pandemie, ku lajmet e rreme jo pak  herë kanë vënë në rrezik jetën e qytetarëve.

Objektivat e projektit:

Ky projekt ka dy qëllime kryesore:

  1. Raportimin mbi rolin dhe qasjen e institucioneve vendore, për marrjen e masave ndaj pandemisë dhe cilësinë e zbatimit të këtyre masave, me fokus në verifikimin e fakteve dhe ekspozimin e lajmeve të rreme,
  2. Raportim mbi mënyrën se si grupet më të rrezikuara:, komuniteti rom dhe/ose egjyptian, familjet që duhet të kujdesen për persona të sëmurë, personat me aftësi të kufizuara, familjet që jetojnë vetëm me asistencë sociale, personat e moshuar që jetojnë vetëm, etj, po e përballojnë këtë situatë, nevojat me të cilat hasen dhe adresimin e këtyre nevojave tek institucionet përkatëse. .

“Faktoje” do të kërkojë që gazetarët të sjellin raportime të mbështetura në evidenca, burime në komunitete, deklarata dhe premtime duke respektuar metodologjinë e verifikimit të fakteve. 

Grupet e interesit:

“Faktoje” fton të gjithë gazetarët dhe profesionistët e mediave që mbulojnë çështjet sociale, ekonomike ose aktualitetin të aplikojnë për të qënë pjesë e ketij projekti.

Procedura është e thjeshtë:

Duhet të sillni një CV tuajën dhe të plotësoni formularin në link më poshtë:

KLIKO KËTU

Gazetarët që aplikojnë duhet të sjellin ide dhe sugjerime mbi lajmet, temat apo raportime që duan të zhvillojnë gjatë këtij projekti.

Dokumentat përkatëse duhet t’i dërgoni në adresën tonë [email protected].